21 de gen. 2011

Quan costa escriure un best seller?

Fa poc ha sortit publicada la novel·la històrica El sueño de Justiniano, per l'editorial Ediciones B, en la qual un servidor fa de lector de manuscrits. En el cas d'aquesta novel·la, he vist tot el procés d'edició, tot el que ha succeït des d'un document de Words fins a la impressió en paper d'una totxana de més de 800 pàgines. La sensació és estranya, tal vegada semblant a la d'un pagès que fa la verdura en el seu hort, i que un bon dia una multinacional tipus MacDonalds li compra la ceba per a fer el seu Mega Big Whooper Eco. Segur que al pagès se li'n fot l'hamburguesa en qüestió, però saber que hi ha la seva ceba en la salsa, fa sentir-s'ho com a propi, d'alguna manera.


 L'autor, per la seva banda, poc després de tancar el tracte amb l'editorial, es demanava si és possible viure de l'escriptura. Ho diu ell, que és professor d'universitat i que li acaben de publicar un llibre que es ven per 23 euros a les llibreries, i del qual se n'ha fet una primera tirada de 4000 llibres.

Els nombres que ha fet l'autor són els següents: si comptem que el ritme mig d'escriptura és d'una pàgina per hora (!), una novel·la de 400 pàgines durà 400 hores de feina, només de redacció. A n'aquestes, suma-li 400 hores més d'investigació històrica, correcció del manuscrit, etcètera. En total, l'autor afirma que per escriure una novel·la com aquesta, li ha portat unes 1400 hores, i que aquesta xifra, multiplicada per 24 euros l'hora, que seria el preu mig d'una hora de feina (!), dóna un total d'un poc més de 34000 euros. Aquest serien els nombres de la novel·la, segons el propi autor (http://elocasodebizancio.blogspot.com/2010/09/es-rentable-publicar-una-novela.html).

Clar que aquests càlculs són els propis d'un obrer de l'escriptura. Ara hi mancaria conèixer el punt de vista de l'editorial, veure com s'ho fan per convertir un document de Words en un best seller...

2 comentaris:

  1. L apregunta potser la hauriàde fer a un escriptor profesional. l amtematicano crec que sigui prou exacta . I l´evidència es que altres factors, sobretot la publicitat ferotge, donan part de la resposta.Afeigir si l´escriptura es planteja com una feina de 8 hores diaries , dir que si es posible viure d´ella ,afegint altres quefers que l´envoltan. pens.

    ResponElimina
  2. m´he deixat una pregunta, quiputes guanya 24 euros s´hora ? apart de quant es manobres o fontaners o electricistes te cobren 20 euros s´hora a tu. si jo hagues de guanyar aço de segur que feria qualsevol feina , inclosa sa d´escriptor. a lo millor aquest es de ciencia-ficció o de fantasia...potser si. cony!!!

    ResponElimina