21 de març 2011

L'estil Urbanització





L'amuntegament i superposició de capes: Als creuers de l'avinguda principal, tan prest s'anuncia un restaurant xinès com un pub britànic, un local de karaoke com un restaurant d'especialitats menorquines, un souvenir on trobar matalassos inflables, postals de l'illa Made in China, un parc d'atraccions aquàtiques, com un jaciment prehistòric.

El desarrelament: cada propietari tracta de conferir, dins els límits del seu xalet, un espai a mida dels seus desigs. Com s'assemblen entre ells, aquests espais-desigs! Els mateixos rectangles de gram, els mateixos arbusts formant tanques, les mateixes washingtònies, els mateixos cans que borden vora les reixes metàl·liques.

Un context de l'Estil Urbanització serví de font d'inspiració a Quim Monzó en un relat que explica com un home que arriba a ca seva es confón de vivenda (tot l'edifici és idèntic) i entra dins una altra casa, on hi ha les mateixes fotografies familiars (amb diferents protagonistes) exposades al menjador, damunt la televisió. Més tard arriba la dona de la casa, i tal vegada s'adona que aquell home no és el mateix de sempre, però s'hi assembla prou, així que ningú diu res i se'n van al llit com si tal cosa.

Es tracta de fugir d'aquí, important jardins de somnis exòtics a l'estil dels carpobrotus que més tard s'estenen en forma de plaga incontrolable.

La desubicació concreta: Thomson Holidays detalla als seus clients l'emplaçament de la urbanització: a menys de tres hores de qualsevol aeroport anglès.

El bungalou: una curiosa paraula d'origen indi que originàriament feia referència a les cases 'a l'estil de Bengala'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada