30 d’abr. 2010

Entrevista (Culturàlia n. 123)


Raquel Marqués,  Ciutadella  18/04/2010



Fotografia: Aleksandra Kopff

Novetats

Escriptura a l’inrevés

Procediment Abreviat, la realitat distorsionada de Moisès Dolz
Què té la seva vida d’abreviada?
Tal vegada la visió de les coses en petits fragments, que no sempre tenen a veure uns amb altres. Mai he visualitzat una història sencera amb un principi i un final clarament marcats.

Quin és el nexe comú de les vivències de “Procediment Abreviat”?
Més que un nexe, diria que són situacions que formen part d’una atmosfera, d’una sensació de conjunt que s’apropa al món dels somnis. En general, ho definiria com una visió distorsionada de la realitat, dels records, del paisatge.

Escriure en petits fragments li permet dir molt en menys?
En realitat, el procés d’escriptura de “Procediment Abreviat” va ser un procés a l’inrevés, com el buidat d’una escultura. En un principi, els texts eren molt més llargs del que són ara, però vaig decidir treure tota la palla, tot el que em semblava superflu i innecessari. Així, les històries no són ben bé històries, sinó indicis, talls, versions, cendres.

Les seves històries són com el vent?
De moment són com el corrent que passa quan deixes les finestres obertes. Però les portes baten igual.

Treure un llibre a l’abril és qüestió d’oportunisme?
És clar, pensar amb la festa del llibre i veure la borratxera de tot el món fullejant llibres al carrer és un al·licient per a treure un llibre i afegir-se a la festa.

Per què llegir “Procediment Abre­viat”?
Perquè es llegeix en un obrir i tancar d’ulls, i el que apareix al llibre no és una visió burgesa de Menorca, de paisatges idíl·lics i l’illa de la calma, sinó un espai turbulent, poblat de personatges que estan a punt de viure canvis irreversibles, i contat per algú que sembla que vagi perdent coses de si mateix a mesura que narra les històries.

Què hi aboca a lafinestravermella.blogspot.com?
Des de fa un temps hi penjo apunts del dia a dia, idees en forma d’escrits, imatges, vídeos...

Per Sant Jordi, llibre o rosa?
Rosa, rosa.

Com a menorquí a Catalunya: el drac vistós recapta lectors reals o negocia amb les lletres?
Ai sí, mesquí el drac, que està ben enfilat amb la llança del Sant i ningú no se’n recorda d’ell, mai. Per sort que hi ha la festa del llibre, del contrari es llegiria molt menys.

Presentarà el seu llibre a Menorca?
Sí, Menorca és l’hàbitat natural d’aquest llibre. La presentació serà dissabte 24, a les 12 del migdia a l’envelat de la plaça de la Catedral de Ciutadella.

Com defineix el plaer d’escriure?
En algun moment de l’escriptura de “Procediment Abreviat”, em va venir la sensació d’anys enrere, quan ens ajuntàvem a una cotxeria per fer punk, o hardcore, o el que fos allò que tocàvem, i quedava afònic després de cridar durant hores i hores.

Llibre electrònic o de paper?
Els llibres electrònics van molt bé perquè te’ls pots descarregar sense pagar ni un cèntim i a més no ocupen espai a les lleixes. És una qüestió de costums i romanticisme.

Necessitem un Jaume Matas de les lletres?
No conec molt bé això que se’n diu el món de les lletres, però me sona a personatges que s’assemblen molt a aquest senyor que esmentes.

1 comentari:

  1. "De moment són com el corrent que passa quan deixes les finestres obertes. Però les portes baten igual."

    Simplement, meravellòs. Sempre tractant d'explicar-nos amb metàfores, restituint els buits del llenguatge. I és que són reals, per molt que diga el jove Nietzsche!

    ResponElimina