7 de febr. 2011

L'auto immòbil de Raleigh

Winston Raleigh és un dels personatges que l'escriptor menorquí Màrius Verdaguer va recrear a la novel·la Piedras y Viento, a l'any 59.  Es tractava del fill del governador anglès destinat a Maó, que acabava d'arribar al port a bord del Pòlux, un vaixell de bandera britànica.

Havia arribat a l'illa amb la intenció de buscar-se la vida, donat que s'havia quedat sense un cèntim i necessitava l'ajut de son pare. Per altra banda, a bord del Polux hi viatjava també n'Elsa Nielsen, una jove amb qui Raleigh mantenia una relació d'amagat.

Amb ganes de començar una nova vida i deixar enrere el seu passat, turmentat per conflictes interns dificils de comprendre avui en dia, Raleigh topa de ple amb els elements que fuetegen l'illa. Al més pur estil del romanticisme, és la tramuntana, els còdols, els illencs que passen dels anglesos; en definitiva,  el paisatge, el que té més vida que els propis personatges.


Il·lustració d'ALEKSANDRA KOPFF

L'assumpte arriba al paroxisme quan el jove Raleigh es disposa a anar en cotxe des del moll del port de Maó fins el centre de la ciutat:

"En el muelle les esperaba un pesado coche pintado de verde, que tenía la apariencia de una barca. (...)
Lentamente el coche subió una larga cuesta. La ciudad de Mahón se aproximaba a ella".

Era la ciutat la que s'aproximava al cotxe, i no a l'inrevés. Es tracta d'una metàfora com qualsevol altra, per explicar el pas del temps. Seguint la seva lògica, les coses passen perquè arriben per si soles, no fa falta que les vagis a buscar. Tant dóna si xerram d'anar a Maó en cotxe com de viure. La mort és l'inevitable i tant dóna el que facis per evitar-la. 

També hagués pogut dir que la carretera es desenrotllava davall les seves rodes, a mesura que avançava amb la tartana verda. Winston Raleigh seria, així, un personatge impossible de predir. Les coses succeeixen a mesura que un les fa possible. 

Però no. Raleigh esteia assegut dins un cotxe en marxa mentre la ciutat es dirigia cap  a ell a tota velocitat, i havia de parar atenció, perquè si no anava alerta, tal vegada la ciutat li passaria de llarg


5 comentaris:

  1. Desde aquesta immòbil illa i amb una fauna tampoc gens canviant esper;abans de morir; un aconteixament tangencial que valguilapena de protogonitzar.
    post -scriptum .
    Esperant epistolar resposta desig no equivocar-me dirigint-me a teva adreça i no haver de comentar ( si es el cas ) per a fer-ho.
    Ei no siguis vago i al " culturalia " escriu cosa no publicada .Es un consell .promet fer el mateix.

    ResponElimina
  2. D'acord Joan, al culturàlia només textos inèdits, merci pel consell.

    No sé si he entès bé: esperes alguna carta?

    ResponElimina
  3. ja sabia que es missatge era una mica encriptat.Bé deià que per no haver de comunicar-me mijançant comentaris et vaig escriure a l´adreça que hi ha a n´aquest blog i et vaig afegir al msn.supos que ho vaig fer bé i poca cosa més que et demenava entre altres coses si vius ara a barna , crec que si .De totes maneres per si acas: pan669@hotmail.com
    salute i com diuen per aqui , sort i ventura!!!

    ResponElimina
  4. sugerència: que tal el tema llucalari per aquest blog?

    ResponElimina
  5. El tema de Llucalari, com que ja està un poc passat no surt gaire pes bloc. Però se'n podria xerrar qualque dia, sobretot dels interessos que hi ha actualment en aquella zona. Què hi volen posar? Un ràdar els picolos?

    ResponElimina